Tvrdoća brusne ploče

Tvrdoća brusnog diska je otpor kojim spoj diska deluje nasuprot odlamanju brusnog zrna.

Na tvrdoću spoja rezne ploče ili ploče za grubo brušenje može da utiče i nju može da podesi sama korišćena sintetička smola kao i dodati materijali za punjenje. Na osnovu DIN ISO 525 se tvrdoća spoja kod reznih ploča i ploča za grubo brušenje označava slovima alfabeta kao dodatak oznaci tipa. Područje označavanja ide od „A“ (izuzetno meko) do „Z“ (izuzetno tvrdo), tj. što je tvrđi spoj, to je viši položaj odgovarajućeg slova u alfabetu.

U opštem slučaju za izbor optimalne rezne ploče odn. ploče za grubo brušenje za slučaj konkretne primene važi da spoj korišćenog brusnog sredstva treba da bude utoliko mekši, što je tvrđi materijal koji treba da se obradi.

Ako korisnik izabere previše tvrd spoj, onda se istrošeno, otupelo brusno zrno u toku radnog procesa ne otkida iz materijala nosača; usled toga agresivnost ploče brzo popušta. To može da dovede do pregrevanja ivice rezanja i time do „zastakljivanja“ ploče i do potpunog gubitka sposobnosti rezanja.

Ako korisnik izabere vrlo mek spoj, imaće koristi od visoke agresivnosti brusnog alata, pošto se uvek iznova koristi sveže zrno, a time i od kraćih vremena obrade. Međutim previše mek spoj istovremeno vodi i do povećanog trošenja alata, a time i do kraćeg veka trajanja.

Odgovarajući proizvodi

Nazad na znanje o brušenju