Pravilno rezanje i grubo brušenje

Tanke Kronenflex® rezne ploče za ugaone brusilice su proizvodi visokog učinka i odlikuju se ekstremno ktratkim vremenima rezanja i samo malom količinom opiljaka. Posebno su pogodne za materijale male debljine, koji treba da se seku preciznim, brzim rezovima i uz minimalnu proizvodnju toplote. Ko obrati pažnju na nekoliko osnovnih pravila, postići će optimalne radne rezultate i maksimalnu bezbednost

Tanke Kronenflex® rezne ploče za ugaone brusilice su proizvodi visokog učinka i odlikuju se ekstremno ktratkim vremenima rezanja i samo malom količinom opiljaka. Posebno su pogodne za materijale male debljine, koji treba da se seku preciznim, brzim rezovima i uz minimalnu proizvodnju toplote. Ko obrati pažnju na nekoliko osnovnih pravila, postići će optimalne radne rezultate i maksimalnu bezbednost.

1. Pravila pritisak pritiskanja = duži vek trajanja

Richtiger AnpressdruckZahvaljujući izuzetno visokoj sposobnosti rezanja naših reznih ploča već je sopstvena težina mašine dovoljna kao pritisak pritiskanja. Preveliki pritisak dovodi do bržeg trošenja.

 

 

 

2. Optimalna obimna brzina = Veći učinak rezanja

Optimale Umfangsgeschwindigkeit Idealan odnos između broja rezova i istrošenosti diskova neposredno ispod dozvoljene maksimalne obimne brzine. Obezbedite kontinualno visok broj obrtaja. Pri previše malom broju obrtaja mašine disk će se istrošiti nadproporcionalno brzo.

 

 


3. Pravilno rukovanje = veća bezbednost

Richtige HandhabungRezne brusne ploče smeju da se opterete samo u radijqalnom pravcu. Tako se posebno pri velikom pritisku pritiskanja sprečava proklizavanje, otklizavanje u stranu ili čak lomljenje diska.

 

 

 


4. Idealan položaj rezanja = veća stabilnost

Ideale SchnittpositionMaterijal bi uvek trebalo da se stegne što je moguće bliže mestu rezanja, kako ne bi mogao da vibrira, leprša ili otkliza. Obradak koji treba da se stegne, mora da bude čvrsto stegnut i u toku reza ne sme da sklizne.

 
5. Pravilno stezanje = bolji prenos snage

Korrektes AufspannenRezne ploče se pričvršćuju na mašinu pomoću steznih prirubnica, koje prenose ogromne pogonske sile na ploče. Neispravne ili neupotrebljive prirubnice ne smeju da se koriste, važeći propisi i standardi se moraju poštovati. Upotreba zateznih prirubnica različitog prečnika nije dozvoljena.

 

Pravilan ugao postavljanja kod grubog brušenja

Ploče za grubo brušenje rade sa najvećim kapacitetom, kada se koriste podlom od 25–30° u odnosu na obradak. Pri ovakvom uglu postoji najpovoljniji odnos količine skinutog materijala i habanja ploče. Zato bi, ako je moguće, uvek trebalo izabrati ovaj ugao postavljanja. Smanjivanjem ugla postavljanja na manje od 15° se kod grubog brušenja stvara dugačka, vrlo tanka ivica oa obodu ploče. Ona već pri maloj promeni ugla brušenja više ne može da prihvati pritisak brušenja i iskače. Usled toga se ne koristi dragoceno brusno zrno i osim toga dolazi do neravnoteže, koja takođe čini neophodnim prevremenu zamenu ploče.

Odgovarajući proizvodi

Nazad na znanje o brušenju