Mikrokristalno

Pod pojmom „mikrokristalno“ se podrazumeva specijalna struktura zrna jednog brusnog sredstva. Svako pojedinačno keramičko brusno zrno se pri tom u procesu proizvodnje pravi od mnoštva manjih čestica aluminijum-oksida. Zato što fine granice između pojedinih čestica aluminijum-oksida ostaju da postoje unutar keramičkog zrna, zrno dobija takozvanu mikrokristalnu strukturu.

Brusno sredstvo sa mikrokristalnom strukturom zrna u toku upotrebe pokazuje samooštreći efekat: čim u toku pr4ocesa brušenja otupi najviši vrh zrna, vrh se usled rastućeg pritiska odlama od zrna. Pošto do tog odlamanja dolazi duž mikrokristalne strukture, pri tom nastaje novi vrh zrna sa oštrim ivicama, sa kojim se brušenje može nastaviti bez gubitka agresivnosti.

Preduslov za optimalno ponašanje brusnog sredstva sa keramičkim zrnom u pogledu istrošenosti je da se brusi sa dovoljno velikim pritiskom.

Glavno područje primene brusnih traka sa mikrokristalnim, keramičkim zrnom su materijali koji se teško obrađuju, poput legiranih čelika, nerđajućih čelika i takozvanih superlegura.

Klingspor u svom proizvodnom programu ima razna brusna sredstva sa keramičkim zrnom, koja se zavisno od područja primene razlikuju po fleksibilnosti i otpornosti na kidanje korišćene podloge. Za primene kod kojih je potrebno hladno rezanje, proizvodni program kompanije Klingspor osim toga obuhvata mikrokristalna keramička brusna sredstva za višestrukim spojem.

Odgovarajući proizvodi

Nazad na znanje o brušenju