Maksimalna radna brzina brusnih alata

Maksimalna radna brzina brusnih alata je maksimalna brzina sa kojom rotirajuća brusna tela prilikom primene smeju da rade na odgovarajućim brusilicama.

Ona se navodi u m/s i utvrđena je u važećim standardima (na primer DIN EN 12413, DIN EN 13743 i DIN EN 13236) za sprečavanje i smanjenje opasnosti. U ovim standardima je osim toga definisana klasifikacija mogućih maksimalnih radnih brzina, prema kojoj brusna tela moraju biti proizvedena, kao i njihovo označavanje i dozvoljeni maksimalni brojevi obrtaja u zavisnosti od prečnika.

Kodiranja u boji koja su do pre nekog vremena još bila propisana za obeležavanja maksimalne radne brzine preko crte odgovarajuće boje na brusnim alatima (npr. 50 m/s = plava traka; 63 m/s = žuta traka, 80 m/s = crvena traka; 100 m/s = zelena traka,…) danas više nisu obavezna, ali se u praksi još uvek često primenjuju.

Iz razloga bezbednosti bi korisnik uvek trebalo da vodi računa da se maksimalna radna brzina nqavedena na brusnom telu ne prekorači.

Kao suosnivač i član oSa-e, Klingspor maksimalnu važnost pridaje bezbednosti svojih brusnih alata i ispitivanju i označavanju u skladu sa standardom te se stoga strogo pridržava standarda DIN EN 12413 (za brusna tela od kompozitnog brusnog sredstva poput diskova za sečenje i diskova za brušenje ili R-Flex brusnih tela), DIN EN 13743 (za brusna sredstav na podlozi poput brusnih tanjira, lepazastih brusnih koturova, brusnih čivija, fiber-ploča i potpornih tanjira za fiber-ploče) i DIN EN 13236 (za brusne alate sa dijamantima i bor nitridom).

Maksimalna radna brzina je relevantna za sledeće brusne alate iz proizvodnog programa firme Klingspor:

 • Fiber-ploče i potporni tanjir za fiber-ploče (80 m/s)
 • Kronenflex Ploče za sečenje i ploče za brušenje (80 m/s za ručnu primenu, 100 m/s za stacionarno sečenje)
 • Kronenflex brusno lonci (50 m/s)
 • Brusni tanjir (80 m/s)
 • Ploča za čišćenje NCD 200 (63 m/s)
 • Tvrdo presovane ploče od pletiva MFW 600 (47 odn. 37 m/s)
 • Lepazasti brusni koturovi (50 m/s; izuzetak čine lepazasti brusni koturovi širine B>100 mm (30 m/s) i lepazasti brusni koturovi u izvedbi sa prorezom (40 m/s)).
 • Mala višestruka brusna traka/višestruka brusna čivija (40 m/s)
 • Dijamantske ploče za sečenje (80 m/s kod ploča za primenu na ugaonim brusilicama; 100 m/s kod ploča za primenu na motornim brusilicama za sečenje, sekačima za fuge i stonim testerama)
 • Dijamantski brusni tanjir (80 m/s)
 • Elastično vezana brusna sredstva poput R-Flex točkića, čivija za brušenje i poliranje tela za dobijanje mermerne teksture.

Ovde maksimalna radna brzina zavisi od vezivanja brusnog sredstva (5 m/s kod brusnih sredstava sa W-vezivanjem; 16 m/s kod brusnih sredstava sa E-vezivanjem; 32 m/s kod brusnih sredstava sa Z-vezivanjem)

Odgovarajući proizvodi

Nazad na znanje o brušenju