Fiber disk

Brusne vulkan-fiber-diskovi (u žargonu: fiber-diskovi) su okrugli brusni diskovi sa materijalom nosača od vulkan-fibera, koji su na jednoj strani obloženi sintetičkom smolom i brusnim zrnom. Fiber-diskovi se zajedno sa odgovarajućim potpornim tanjirima koriste na ugaonim brusilicama, uglavnom u obradi metala. Bezbednosni zahtevi za fiber-diskove i njihove potporne tanjire su dati u EN 13743. Maks. obimna brzina (maksimalna radna brzina) kod fiber-diskova iznosi 80 m/s.

Usled vrlo široke palete veličine zrna i različitih modela potpornih tanjira, paleta primena kod fiber-diskova se pruža od radova grubog brušenja pa sve do finog brušenja površina. Prednosti fiber-diskova u odnosu na lamelaste brusne diskove i brusne ploče su pri tom u elastičnosti podloge a time i u sposobnosti dobrog prilagođavanja, finoj, ravnomernoj slici brušenja (u poređenju sa pločama za grubo brušenje) i pre svega u niskoj ceni.

Nedostatak u poređenju sa lamelastim brusnim diskovima su kratak vek trajanja kao i srazmerno visoka osetljivost ploča na vlagu i temperaturu.

U odnosu na poslednje pomenute tačke za fiber-diskove važe sledeće preporuke:

  • Skladištenje pri srednjoj relativnoj vlažnosti vazduha od 45 – 65% [vidi Skladištenje brusnih sredstava]. Previsoka ili preniska vlažnost vazduha dovode do krivljenja diskova
  • Sprečavanje pregrevanja.

Prilikom pregrevanja npr. usled previsokog pritiska ili brušenja u mestu može doći do opekotina i stvaranja plikova na podlozi, a time i do odlamanja zrna.

Klingspor na skladištu nudi obiman program fiber-diskova u svim prečnicima (Ø50 – 230 mm), po izboru sa običnim okruglim otvorom ili sa zvezdastim otvorom. Ponuda ide od univerzalnih diskova sa korundom za univerzalnu primenu (CS 561) preko diskova sa cirkonima sa ili bez višestrukim spojem (CS 565/CS 570) za primenu na čeliku odn. nerđajućem čeliku do premium diska sa keramičkim zrnima sa ili bez višestrukog spoja (FS 964 ACT/FS 966 ACT) za obradu nerđajućih čelika i visokolegiranih čelika. Odgovarajući potporni tanjiri u tvrdoj, rebrastoj izvedbi za teške radove brušenja (ST 358 A) te glatki, savitljivi tanjiri za prevashodno ravne primene (ST 358) zaokružuju program. Fiber-diskovi se kod kompanije Klingspor seku najfinijom laserskom tehnikom, pa su stoga relativno jednostavno mogući i specijalni oblici, kao npr. oblici sa rozetama ili mnogougaoni oblici ili specijalne veličine za specijalne vrste primene.

Odgovarajući proizvodi

Nazad na znanje o brušenju