Proizvodi sa runom

Vrsta obrade
Materijal
Mašina
Područja upotrebe
Grupa proizvoda
Proizvodi sa runom
Konfekcijski oblik
Prečnik/mm
Širina/mm
Dužina/mm
Prečnik vratila/mm
Otvor/mm
Prihvat
Oblik
Stepen finoće
Strukturalna forma
Klasa snage

Odgovarajući brusni alat za svaki korak obrade

Usled otvorene i fleksibilne strukture se sa brusnim runom putem „mekog“ brušenja mogu napraviti posebno fine površine sa malom dubinom hrapavosti. Brusno runo je potpuno i ravnomerno prožeto brusnim zrnom, što omogućava stvaranje homogenog i ponovljivog rezultata brušenja.

Zbog brojnih korisnih svojstava materijala, značaj proizvoda sa runom u površinskoj obradi stalno raste, posebno u radnom koraku "završne obrade površina od nerđajućeg čelika". Osim toga, runski materijali imaju posebno dug vek trajanja, jer se nova brusna zrna neprekidno oslobađaju i zbog otvorene strukture se materijal ne začepljuje.

Putem varijacija proizvoda sa različitim strukturama vlakna, vrstama zrna, veličinama zrna, spojem i gustinom Klingspor za svaki korak obrade nudi odgovarajući brusni alat – od lakog skidanja opiljaka sa ivica, skidanja materijala putem čišćenja i satiniranja pa do poliranja površina.

Proizvod SMT 850 plus specijalno služi za obradu TIG šavova zavarivanja na komponentama od nerđajućeg čelika. Kombinovani runski brusni mop tanjir predstavlja dva alata u jednom. Jer visokofleksibilnoj podlozi od tkanine sa korundnim zrnom je dodato runo, tako da je moguće meko i istovremeno agresivno brušenje.

Klingspor MFW 600 je runski disk visokog učinka za obradu čelika, nerđajućeg čelika i obojenih metala. Proizvod kombinuje konstantno visok učinak sa najvišim nivoom bezbednosti i prvenstveno se koristi za obradu šavova zavarivanja na nerđajućem čeliku. Proizvod je dizajniran za upotrebu na brusilici za čeone šavove i dostupan je sa četiri različita stepena finoće: od grubog do veoma finog.

Kakvoća runskog materijala je odlučujuća za izbor odgovarajućeg proizvoda. Postoje četiri različite vrste runa:

  • Meko runo bez tekstilnog umetka (Clean and Finishing)
  • Runo sa tekstilnim umetkom (Surface Conditioning Material – SCM)
  • Tvrdo presovano kompaktno runo (Unitized i Convolute)
  • Runo za grubo čišćenje (Clean and Strip)

Runski materijali se obično koriste u sledećim radnim koracima:

  • Lako brušenje i satiniranje

Lako skidanje materijala uz istovremeno dobru završnu obradu. Pravi izbor: Runski alati od SCM runa sa tekstilnim umetkom (npr. trake, diskovi) ili kombinacije sa runskim i brusnim sredstvima na podlozi (npr. SMT 850).

  • Matiranje i završna obrada

Ujednačavanje rezultata brušenja, čišćenje površina i kreiranje završne obrade, bez skidanja materijala. Pravi izbor: Alati od mekog, fleksibilnog runa (npr. NRO 400).

  • Grubo čišćenje

Za uklanjanje rđe, gareži, lakova i obloga generalno ili za jednostavno uklanjanje oksidacionih boja. Pravi izbor: Runski alati od grubog runa za čišćenje sa veoma otvorenom strukturom, relativno jakim vlaknima runa i grubim brusnim zrnom (npr. NCD 200)

  • Uklanjanje oksidacionih boja i predpoliranje

Uklanjanje oksidacionih boja i/ili pravljenje izuzetno fine površine sa malom dubinom hrapavosti. Pravi izbor: Alati od tvrdo presovanog kompaktnog runa (npr. NUD 500). Zavisno od gustine i stepena finoće runa moguće je čak i malo skidanje materijala, ili lagano uklanjanje opiljaka.