Lepazasti brus

Slika brušenja

Zbog konstrukcije je lepezasti brusni kotur idealno pogodan za postizanje fine završne obrade površine. Za istu veličinu zrna je postignuta hrapavost površine brusnog tanjira višestruko finija u odnosu na standardnu brusnu traku. Zato bi pri izboru veličine zrna treba lo da se vodi računa da se ona izabere da bude za 2–3 veličine zrna grublja nego kod brusne trake.

Brusna traka sa zrnom 40
kratka markantna linijska struktura, gruba površina, završna obrada bojata kontrastima
Lepazasti brusni kotur sa zrnom 40
dugačka linijska struktura pune dužine, minimalna udubljenja, glatka završna obrada
ø mopa [mm] Preporučeni opseg broja obrtaja [min-1]
(38–42 m/s)
100 7.300–8.000
140 5.200–5.700
165 4.400–4.800
200 3.650–4.000
250 2.900–3.200
300 2.400–2.650
350 2.100–2.300
380 1.900–2.100
410 1.750–1.950
480 1.500–1.650
510 1.400–1.550

 

Veličine koje utiču na performansu brušenja

Rezultat brušenja zavisi od brojnih parametara procesa. Tabela u nastavku Vam prikazuje razne veličine koje utiču i njihov efekat na rezultat brušenja.

    Rezultat brušenja
Veličina koja utiče Skidanje* Kvalitet površine Trajanje
Brzina rezanja visok raste feiner kraće
nizak opada grublje duže
Pritisak visok raste grublje kraće
malo opada finije duže
Veličina zrna grubo raste grublje kraće
fino opada finije duže
Pomoćno brusno sredstvo
(ulja, masti)
bez raste grublje kraće
sa opada finije duže

* Napomena: bitan parametar koji utiče na učinak skidanja je izbor adekvatno grubljeg (veće skidanje) ili finijeg (manje skidanje) zrna.